Espanjalainen ruokakulttuuri

Espanjalainen ruokakulttuuri

Kaytossa oleva kuva Espanjalainen ruokakulttuuri - Espanjalainen ruokakulttuuri

Moni tietää, millaista espanjalainen ruoka on. Espanjalaisessa ruokakulttuurissa tärkeää on myös se, että ruokailulla voidaan kokoontua yhteen ystävien ja perheen kesken. Espanjalainen ruokakulttuuri ei silti ole samanlainen koko Espanjassa. Tyypillistä Espanjan ruokakulttuurille onkin se, että alueelliset vaihtelut ovat suuria. Pääpiirteittäin espanjalainen keittiö voidaan jakaa kuuteen eri osa- alueeseen. Näitä ovat etelä-espanjalainen eli andalusialainen keittiö, itä-espanjalainen keittiö, pohjois-espanjalainen keittiö, keski- ja länsi-espanjalainen keittiö, Baleaarien keittiö ja kanarialainen keittiö.

Postitse kuva Espanjalainen ruokakulttuuri Yleista Espanjan ruokakulttuurista - Espanjalainen ruokakulttuuriYleistä Espanjan ruokakulttuurista

Yhteisiä asioita Espanjan ruokakulttuureissa ovat viinit, erilaiset juustot ja leikkeleet, sekä oliiviöljy. Maakunnittain vaihtelevat ruoissa käytettävät raaka-aineet, ja ylipäätään ruuissa käytettävät monenlaiset ainekset kertovat paljon espanjalaisesta ruokakulttuurista, joka on hyvin moninainen.

Ruuissa käytettävät raaka-aineet riippuvat paljolti siitä, missä päin Espanjaa ollaan. Rannikolla syödään paljon kalaa ja äyriäisiä. Sisämaassa taas syödään paljon liharuokia, kuten nautaa, sikaa ja lammasta. Myös kani ja kana ovat yleisiä espanjalaisessa ruokakulttuurissa. Ylipäätään espanjalaisessa keittiössä syödään paljon hedelmiä ja vihanneksia. Espanjassa käytetään myös paljon oliiveja, oliiviöljyä, valkosipulia ja vaaleaa leipää. Vaalea leipä kuuluu espanjalaiseen keittiöön,  ja vaaleaa leipää syödään joka aterialla.

Postitse kuva Espanjalainen ruokakulttuuri Erilaisia espanjalaisia ruokalajeja - Espanjalainen ruokakulttuuriErilaisia espanjalaisia ruokalajeja

Moni tietää tapakset espanjalaisesta keittiöstä. Muita yleisiä ruokalajeja ovat muun muassa paella, joka on riisiruokaa, johon kuuluu sahramia, kanaa, katkarapuja ja simpukoita, sekä gazpacho, joka on kylmää vihanneskeittoa, johon kuuluu valkosipulia, tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Myös valkosipulikeitto, linssikeitto ja espanjalainen perunamunakas ovat perinteisiä ruokalajeja. Tapaksina taas tarjotaan yleensä lihapyöryköitä, oliiveja, katkarapuja, kinkkukuutioita, marinoitua paprikaa tai herkkusieniä, ja chorizo-makkaraa.

Postitse kuva Espanjalainen ruokakulttuuri Ateriat Espanjassa - Espanjalainen ruokakulttuuriAteriat Espanjassa

Aamiainen Espanjassa saatetaan syödä omaan tahtiin, eikä aamiaisella ole tarkkaa kellonaikaa. Kello 14 iltapäivällä espanjalaiset kuitenkin kokoontuvat yhdessä lounaalle. Varsinainen päivällinen syödään Espanjassa yhdessä vasta kello 10 illalla. Tämän lisäksi välipalaksi saatetaan nauttia tapaksia.