Garbanzos con chorizo

January 7th, 2008

eli kik-herneitä chorizolla höystettynä

kypsiä kik-herneitä esim. säilykkeenä (n. 600 g on riittävästi kahdelle)
chorizo-makkaraa kuutioina
1 pieni tai keskikokoinen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
tilkka oliiviöljyä paistamiseen
(suolaa, pippuria tai pippurisekoitusta)
(juustokuminaa)
(tuoretta persiljaa tai basilikaa)
 1. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi ja paloittele chorizo niinikään pieniksi kuutioiksi.
  Siivuta valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi (tai murskaa ne kohdassa 2 tai 4).
 2. Kuullota sipulia, chorizoa ja valkosipulia (murskattuna tai siivuina) tilkassa oliiviöljyä.
  Älä anna sipulin ruskistua.
 3. Ripottele erityisesti chorizon päälle jauhettua juustokuminaa. Tämä tuo mukavan pohjoisafrikkalaisen maun chorizoon, mutta ei ole osa alkuperäistä reseptiä, vaan “oma sorvaukseni”.
 4. Kaada kypsät kik-herneet kattilaan säilykenesteineen ja lisää joukkoon kuulotettu sipuli, chorizo ja valkosipuli.
 5. Anna hautua kattilassa jonkin aikaa (väh. 10 min.).
  Lisää halutessasi ripaus suolaa ja pippuria. Huomaa kuitenkin, että chorizo on tavallisesti jo riittävän suolaista eikä välttämättä kaipaa lisäsuolaa.
  Sekaan sopivat erinomaisesti myös tuoreet basilikanlehdet, joskin “aidossa” reseptissä käytetään tuoretta persiljaa ja sitäkin oikeastaan vain koristeluun. (Suomalainen persilja on kuitenkin paljon kitkerämpää kuin espanjalainen, joten minä en ainakaan sitä käyttäisi, mutta tämä on makuasia.)

Vinkkejä:

 • Oliiviöljyä kannattaa käyttää aika säästeliäästi tämän ruoan valmistuksessa, sillä chorizo on tavallisesti aika rasvainen ja paistuu ihan hyvin myös omassa rasvassaan.
 • En suosittele käyttämään voita tai margariinia tämän ruoan paistamiseen – ne tuovat ruokaan maun, joka ei “kuulu” espanjalaiseen keittiöön.
 • Juustokumina sopii muihinkin chorizo-ruokiin, eli kannattaa kokeilla – erityisesti, jos pitää pohjoisafrikkalaisista ja arabialaisista mauista! Omasta mielestäni tästä ruoasta tulee sitä parempi, mitä enemmän juustokuminaa käyttää.
 • Teen joskus tästä ruoasta hieman nestemäisempää eli kik-herneiden säilykenesteen lisäksi kaadan kattilaan muutaman lasin vettä (4 – 5 dl). Jos haluat kokeilla tätä “keittomaisempaa” versiota, nesteen joukkoon kannattaa lisätä joko lihaliemi- tai yrttikuutio.
 • Tämä ruoka sopii joko pieninä annoksina jonkun kevyemmän pääruoan alkuruoaksi tai hieman isompina annoksina pääruoaksi. (Alkuruoaksi esim. jokin kevyehkö salaatti.)
 • Jollet ole yhtä laiska kokki kuin minä, voit käyttää kuivattuja kik-herneitä, mutta muista, että niiden keittoaika on järisyttävän pitkä… Pitkällä kypsennysajalla tästä tosin saa ihan kivan pataruoan.

Linkkejä:

Espanja-suomi -sanastoa

 • ajo = valkosipuli
 • albahaca = basilika
 • comino molido = juustokumina eli jeera
 • diente de ajo = valkosipulinkynsi (diente = hammas)
 • garbanzo = kik-herne

Lisää sanastoa espanja-suomi -ruokasanakirjassa.

5 vastausta to “Garbanzos con chorizo”

 1. Kaapoon 23 Jan 2008 at 15:19

  Itse olen täysin ihastunut juustokuminan yhdistämiseen chorizon kanssa. Mahtava makuyhdistelmä. Helposti sitä tulee kokkaushurmoksessa tosin laitettua liikaa juustokuminan jääden hallitsevaksi mauksi (riippuen aterioijasta joko hyvä tai huono asia).

 2. Kaapoon 23 Jan 2008 at 15:19

  Itse olen täysin ihastunut juustokuminan yhdistämiseen chorizon kanssa. Mahtava makuyhdistelmä. Helposti sitä tulee kokkaushurmoksessa tosin laitettua liikaa juustokuminan jääden hallitsevaksi mauksi (riippuen aterioijasta joko hyvä tai huono asia).

 3. Herne nenässäon 23 Jan 2008 at 17:21

  Jeps, samma här! Itse kekkasin sen aikanaan Brysselissä eräässä grillipaikassa, jossa oli tarjolla jotakin algerialaista (tai marokkolaista, en ole varma) makkaraa, joka maistui ihan “chorizolta juustokuminan kera”. Tykkäsin siitä ja päätin kokeilla: maku on tosiaan melkein sama ja minä ainakin tykkään tuosta makuyhdistelmästä todella paljon.

 4. Jussion 25 Feb 2009 at 15:40

  Jos säilykeherneitä käyttäisin, kaataisin kyllä sen litkun niistä pois, ja laittaisin ihan raikasta vettä. Muutenkin on aina tapana huuhdella tölkkipavut.

 5. Espanjalainen ruokaon 21 Aug 2011 at 18:41

  Hyviä reseptejä!
  Näyttää kuitenkin päivitystahti hidastuneen, sen takia sallin itselleni mainostamisen:
  … uudempia reseptejä http://www.espanjalainenruoka.com osoitteessa ;)

Trackback URI | Comments RSS

Kommentoi!