Laillisia asuntohuijauksia Espanjassa

Koska asuminen ja asuntojen sekä vuokrien korkeat hinnat ovat Espanjassa olleet viime vuosina suuri ongelma, myös huijarit ovat entistä innokkaammin ryhtyneet käyttämään epätoivoisten asunnonhakijoiden hätää hyväkseen.

Perinteinen (täysin laillinen) huijaus on se, että asunnonvälittäjä myy hakijalle luettelon saatavilla olevista asunnoista. Näistä luetteloista ei koskaan tulisi maksaa mitään, sillä ne ovat mainoksia, ja niitä saa mm. useimmista kaupoista, huoltoasemilta jne. täysin ilmaiseksi. Toinen tapa huijata viatonta asunnonhakijaa on ottaa maksu asunnon näyttämisestä. Tämän tavan laillisuudesta ei ainakaan tämän blogin pitäjä tiedä, mutta Barcelonassa se on koko 2000-luvun ajan ollut hyvin yleistä “ei-niin-rehellisten” asunnonvälittäjien keskuudessa, eikä asunnon näyttämisestä laillisessa kiinteistönvälitysyrityksessä tarvitse milloinkaan maksaa.

Vuokra-asuntoa etsivän ei myöskään tarvitse tavanomaisten sääntöjen mukaan maksaa välittäjälle mitään välityspalkkiota, vaan nämä kulut maksaa vuokranantaja eli asunnon omistaja.

Bilbaossa on viime vuosien aikana tullut muotiin erittäin edullisten (olemattomien) vuokra-asuntojen mainostaminen asunnonhakijalle. Hakijalle luvataan edullinen asunto, mikäli hän maksaa kiinteistönvälittäjälle 120 euron maksun, joka on kuulemma hinta siitä, että asunnonhakija saa asunnonomistajan yhteystiedot. Kiinteistönvälittäjän ja asunnonhakijan välille tehdään täysin laillinen sopimus, jonka tekstissä kuitenkin sanotaan, että välittäjä ei millään muotoa takaa, että 120 euron hinnalla löytyy hakijalle asunto, eikä rahoja luvata palauttaa, mikäli asuntoa ei löydy.

Bilbaoon asumaan halajaville tiedoksi, että tällaista epämääräistä toimintaa harjoittaa 20minutos-lehden mukaan kaupungissa hyvin keskeisellä paikalla, Gran Víalla sijaitseva kiinteistönvälitystoimisto.

Samantyyppisiä huijauksia tehdään usein myös työnhakijoille, ja huijauksia on muutenkin monenlaisia, lehti-ilmoituksista ja nettihuijauksista kadulla tai erilaisissa toimistoissa tapahtuviin jujutuksiin.

Linkkejä

20minutos-lehden uutinen Bilbaon huijauksista: “Abuso inmobiliario: 200 euros por buscar un alquiler ficticio” (es)

Vinkkejä

  • Älä koskaan soita sellaisiin asunto- tai työpaikkailmoituksiin, joiden numero alkaa numeroilla 803, 806 tai 807, sillä ne ovat hyvin kalliita maksullisia numeroita. (Tämän blogin pitäjä joutui tällaisen huijauksen uhriksi hakiessaan Barcelonasta asuntoa v. 2001.)
  • Varmista aina, että numero, johon soitat, alkaa paikkakunnan suuntanumerolla (Barcelonassa 93, Madridissa 91).
  • Älä usko käsittämättömän hyviin tarjouksiin (“Asunto keskustasta hintaan 200 euroa/kk”). Niitä ei ole. Pienehkö vuokra-asunto Madridissa ja Barcelonassa maksaa vähintään 600 euroa/kk, joskin huonokuntoisia asuntoja voi saada myös n. 400 eurolla kuukaudessa.
  • Älä milloinkaan suostu maksamaan edes pientä summaa asuntoesittelystä, asuntoluettelosta tai työpaikkahaastattelusta.

Leave a Reply