Donostia-San Sebastián

Baskimaalla Guipúzcoan maakunnassa sijaitseva San Sebastiánin kaupunki, viralliselta nimeltään Donostia-San Sebastián, oli tämän blogin tutkimusmatkan kohteena 7. – 8. huhtikuuta 2007. Koska tutkimusmatka kesti vain puolitoista päivää, on tämä raporttikin vain pieni pintaraapaisu tuon lähinnä kansainvälisistä elokuvajuhlistaan tunnetun merenrantakaupungin nähtävyyksiin.

San Sebastián lyhyesti

San Sebastián on yksi Baskimaan suosituimpia matkailukohteita, erityisesti Playa de la Conchan eli nimensä mukaisesti (‘simpukkaranta’) simpukanmuotoisen hiekkarantansa vuoksi. Ranta on pituudeltaan 1350 metrin mittainen ja leveydeltään keskimäärin 40 metriä (nousuveden aikaan huomattavasti vähemmän). Sitä reunustaa kävelykatu, joka ulottuu San Sebastiánin vanhasta kaupungista (Parte Vieja) aina Monte Igeldon eli Igeldon kukkulan juurelle ja kuvanveistäjä Eduardo Chillidan tekemälle Peine del Viento -veistokselle saakka.

Monte Igeldolla sijaitsee kaupungin huvipuisto, josta on myös näköalat Playa de la Conchalle ja kaupungin edustalla sijaitsevalle Santa Claran saarelle. Kaupungin paras näköalapaikka on kuitenkin vastarannalla sijaitseva Urgullin kukkula, Monte Urgull, jolla kohoaa suurikokoinen, itse kaupunkiinkin näkyvä Sagrado Corazón -veistos.

Playa de la Conchaa pienempi, mutta myös aivan San Sebastiánin keskustassa, Grosin kaupunginosan edustalla sijaitseva ranta, Playa de la Zurriola, on hieman simpukkarantaa vähemmän kansoitettu. Zurriolan rannalle matkailijoita houkuttelevat lähinnä Kursaal-kulttuuri- ja kongressikeskus sekä sen vieressä sijaitseva taidemuseo, Kubo Artearen KutzaGunea Erakusketen Aretoa.

Parte Vieja eli vanha kaupunki (joka on itse asiassa kaupungin toiseksi vanhin kaupunginosa) sijaitsee näiden kahden rannan välillä, aivan kaupungin läpi kulkevan Urumea-joen suulla.

Tapas-valikoimaa vanhassa kaupungissa

Vanhan kaupungin kahta kirkkoa ympäröivät pienet kujat, joilla voi ostosten tekemisen ohella poiketa johonkin alueen monista baareista tai ravintoloista, joiden erikoisuutena ovat paikalliset tapas-herkut (tapas tai pintxos), paikallinen siideri (sidra) sekä punaviinistä ja Coca-Colasta valmistettu calimotxo-juoma. Oluen ystäville kaupunki tarjoaa oman olutmerkkinsä, Keler, joka ainakin tämän blogin tutkimusmatkailijan mielestä maistui enemmän siiderille kuin oluelle. Alkoholittomista juomista tunnetuin on omenamehu mosto, jota käytetään myös paikallisen siiderin valmistamiseen.

Liikkuminen

San Sebastiánin keskusta on kohtalaisen pieni ja siellä kannattaa liikkua enimmäkseen kävellen. Kävelyyn väsyneen kannattaa hypätä vaikkapa kaupunkia kiertävään turistijunaan tai käyttää paikallisbusseja.

Huvipuistoon pääsee halutessaan alppijunalla (funicular) ja Biskajanlahden merimaisemia voi käydä ihastelemassa vaikkapa matkailijoille järjestettävillä laivamatkoilla.

Tapahtumia

San Sebastiánin tärkein tapahtuma ovat kansainväliset elokuvajuhlat, jotka järjestetään vuonna 2007 ajalla 20. – 29. syyskuuta. Elokuvajuhlien lisäksi kaupungissa on myös muita kansainvälisiä kulttuuritapahtumia, esim. vuosittain heinäkuussa järjestettävä jazzfestivaali, Festival de Jazz de San Sebastián, joka on yksi Euroopan suurimpia. Jazzin lisäksi matkailija voi San Sebastiánissa tutustua klassiseen musiikkiin Quincena Musical – festivaaleilla, joita kaupungissa on järjestetty jo vuodesta 1939 alkaen.

Lähiseudun nähtävyyksiä

Taiteen ystäviä saattaa kiinnostaa, että aivan San Sebastiánin tuntumassa, Hernanissa, sijaitsee kuvanveistäjä Eduardo Chillidan museo, Museo Chillida-Leku.

Merenrantamaisemista ja serpentiiniteistä pitävien kannattaa harkita oman auton vuokraamista ja päiväretkeä läheiseen Lekeition kylään aivan Biskajanlahden rantaa kiertävää pikkutietä pitkin.

Lekeitio

Linkkejä

Lisätietoja suomeksi EspanjaWikissä

Katso myös

4 Responses to “Donostia-San Sebastián”

 1. eeva says:

  Hei!
  Kiitos paljon näistä linkeistä. Maltetaan tuskin odottaa matkaan pääsyä. Tarkoitus on olla neljä yötä Bilbaossa ja kolme San Sebastianissa. Tuntuu siltä, ettei tämä jää viimeiseksi San Sebastianin matkaksi. Olisi kiva tietää, kuinka huonot ne ilmat siellä oikeasti on esim. maaliskuussa ja marraskuussa, joihin yleensä meidän matkat ajoittuu. Ystävällisin terveisin Eeva ja Hannu

 2. Heippa, ja kiitos kommentista. Sekä maalis- että marraskuu ovat hieman tuurista kiinni. Huhti-lokakuussa on aina melko suurella varmuudella hyvät ilmat, mutta marraskuussa saattaa sataa ja olla jo viileääkin. Kauniina päivinä taas voi aivan hyvin olla vaikkapa 18 astetta lämmintä.

  Maaliskuussa taas saattaa olla kevätsateita, tulvia yms., mutta edelleenkin kauniina päivinä lämpötila saattaa kivuta melkein kahteenkymmeneen.

  Eli: Riippuu aika lailla tuurista. (Tietysti muina aikoinakin voi olla huono tuuri ja sattua huonompi ilma tai tuulisempia päiviä, mutta noin yleisesti ottaen erityisesti touko-syyskuu on aika varmasti kaunista, vaikka syyskuussa usein onkin joitakin myrsky- ja ukkospäiviä.)

  Koska San Sebastián on paitsi rannikkokaupunki, myös valtameren rannalla, siellä aallot saattavat kohota tosi korkealle ja ilma olla aika paljon julmempi kuin vaikkapa täällä Välimeren rannalla Barcelonassa. Barcelonassa kesä kestää reilusti lokakuuhun (vaikka niitä myrskyjä voikin olla jo syyskuussa) ja alkaa tavallisesti viimeistään huhtikuun alusta, usein jo maaliskuun loppupuolella. Tänä vuonna se tosin näyttää alkaneen vasta tällä viikolla.

 3. muoriska says:

  San Sebastian on mukava paikka, olin viime elokuussa äitini ja kahden alle kouluikäisen lapsen kanssa juuri siihen pahimpaan turisti aikaan, ja seuraavan kerran jos menen, valitsen jonkun toisen ajankohdan. Itse majoituimme pensionaatissa lähellä Kursaalia, ja ranta oli aivan ihana siinäkin.
  Pikkusisko on ollut siellä vaihtarina, ja siinä syy miksi siellä käytiin.

 4. Parsseloonasta, päivää! says:

  Kaikki Espanjan rantakaupungit ovat minusta paljon mukavampia varsinaisen turistikauden ulkopuolella. Helle ei tietenkään ole paahtava esim. huhtikuussa tai loka-marraskuussa, mutta Suomen vilpoisista ilmoista tulevalla silti mukavan lämmin (kuin hyvät kesäpäivät Suomessa).

Leave a Reply