Castellers – Ihmislinnat

Castells tai castellers on katalonialainen traditio, jossa joukko perinneasuihin pukeutuneita ihmisiä muodostaa torni- tai linnamaisen rakennelman nousemalla toistensa hartioiden päälle. Nämä tavallisesti paikallisen kaupungin- tai kunnantalon edustalle muodostettavat ihmisrakennelmat nousevat useiden metrien korkeuteen ja niissä on seitsemän tai kahdeksan, parhaimmillaan jopa yhdeksän “kerrosta”.

Linnan muodostaminen

Jokaisella castellers-ryhmällään (colla castellera) on johtajansa (cap de colla), joka päättää, millainen linna rakennetaan ja ketkä ryhmän jäsenistä siihen osallistuvat. Linnasta muodostetaan aluksi kaksi tai kolme ensimmäistä kerrosta, minkä jälkeen cap de colla päättää, jatketaanko rakentamista. Jos cap de colla antaa luvan, niinikään perinneasuihin pukeutunut puhallinorkesteri alkaa soittaa perinteistä grallers-musiikkia, mikä toimii samalla merkkinä yleisölle siitä, että linnan rakentaminen on alkanut.

Ihmislinna Vilafrancassa

Alimman kerroksen eli pinyan muodostamiseen tarvitaan kymmeniä ihmisiä, jotta ylempien kerrosten paino ei kävisi liian suureksi alimman kerroksen muodostavien castellersien hartioille ja jotteivät ylemmissä kerroksissa olevat ihmiset putoaisi suoraan maahan, vaan muiden päälle.

Ylemmissä kerroksissa on kussakin asteittain vähemmän ihmisiä ja rakennelman huipulla ainoastaan yksi, canalla, joka on perinteisesti pieni, viidestä kahteentoistavuotias lapsi. Canalla kiipeää kaikkien ihmiskerrosten kautta rakennelman huipulle, ja jos hän onnistuu nousemaan huipulla seisomaan ja nostamaan kätensä ylös, rakennelma on onnistunut, canalla palaa takaisin alas ja rakennelma puretaan kerros kerrokselta. (Jos rakennelma tässä vaiheessa sortuu, se katsotaan kuitenkin onnistuneeksi, sillä canalla on suoriutunut tehtävästään.)

Milloin ja missä ihmislinnoja voi nähdä?

Castellers-tapahtumia järjestetään eri puolilla Kataloniaa ympäri vuoden, mutta erityisesti touko-syyskuussa ja paikallisten juhlapyhien aikaan. Katalonian tunnetuin ja suosituin castellers-paikkakunta on ylivoimaisesti Vilafranca del Penedés, mutta tapahtumia järjestetään myös Barcelonassa, Gironassa, Tarragonassa, Lleidassa sekä useimmissa pikkukylissä ja -kaupungeissa.

Tapahtumista kiinnostuneen matkailijan kannattaa tutustua Webcasteller-sivustoon, jolta löytyy kuukausittainen tapahtumakalenteri. Sivusto on katalaaninkielinen, mutta tapahtumakalenterista käyvät selvästi ilmi päivämäärä, tapahtumapaikan tarkka osoite (tavallisesti siis kaupungin- tai kunnantalon edusta) ja useimmissa tapauksissa myös kellonaika.

Linkkejä

Huom: Tekstissä esiintyvät vieraskieliset sanat ovat katalaanin kieltä, eivät espanjaa.

2 Responses to “Castellers – Ihmislinnat”

  1. Aika mielenkiintoinen tapahtuma. Vaatii ainakin todellisia taitoja tehdä korkea linnapyramidi.
    Suomeenkin voisi kopioida jotain tällaisia mukavia asioita maailmalta.

  2. Parsseloonalainen says:

    Niin, se tuntuisi vaativan sekä taitoja että voimia.

    Onhan Suomessakin akankantokilpailu ja kännykänheittokisa, joista molemmat olen nähnyt täällä Espanjassa oikein uutisissakin.

Leave a Reply